Hemskt tid med tappade naglar på händer och fötter

Rolando är pensionär och berättar om en hemskt period där sjukdomen höstblåsor orsakat blåsor, nagelavlossning och långvariga nervsmärtor.

(Ett nytt fönster öppnas)

Gamla händer

Fick höstblåsor från barnbarn

I september 2014 fick jag höstblåsor via mitt barnbarn från förskolan. Jag var då 69 år och hade aldrig som barn haft denna sjukdom. Utbrottet började med munblåsor och feber. Jag fick fruktansvärda stickningar i kroppen, mest under fötterna. Blåsor på hela kroppen. Sökte läkare som inte visste vad detta var. Mest var det vid näsroten plitorna kliade. Sedan började jag tappa alla naglar på händerna. Därefter alla naglar på fötterna.



Tappade nagel

Sökte samma läkare igen i början av 2015. Då konstaterade doktorn att jag drabbats av höstblåsor, en virussjukdom. Som vuxen hade jag fått detta dubbelt värre. Den ena nageln efter den andra liksom lossnade. Det började som sagt på händerna. Jag förstod i början inte vad detta var. Satte på plåster på fingrarna. Nu såg jag fruktansvärd ut. Efterhand kom en ny nagel underifrån och tryckte bort den gamla. Plågades varje gång när den fastnade i både det ena o det andra.

Undvek vänner – reste utomlands

Jag tyckte inte jag kunde visa mig för mina vänner så gjorde en utlandsresa för att komma hemifrån. Efter ett år hade naglarna på händerna växt ut. Då började jag tappa naglarna på fötterna. Detta upplevde jag märkligt. Detta pågick hela 2015. Läkarna kunde i detta läget inte säkert veta vad det berodde på. Jag fick ingen medicin.

Fick inga klara besked från vårdcentralen

Det var en riktig plåga då jag inte fick klara besked från vårdcentralen. Så småningom kom ju även här nya naglar. Kan också berätta att skinnet på händer, fötter och ben lossnade. Jag bytte alltså skinn. Det liksom flagnade och föll av. I dagens läge, November 2017 sticker det fortfarande under fötter och även i huvudet ibland. Mest på natten. Var och när detta ska sluta vet jag inte. Är det någon annan som vet?



Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Rolando

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *