Det är när man är barn och saknar motståndskraft mot enterovirus som man har störst risk att drabbas av höstblåsor. De ömmande blåsorna i munnen och på kroppen påverkar även förmågan att äta, leka, gå och krypa för barnet.
(Ett nytt fönster öppnas)

Höstblåsor är en ofarlig men smittsam barnsjukdom
Vid sensommaren och hösten är det vanligt att höstblåsor sprids på förskolor och skolor runt om i landet. De allra flesta som drabbas är barn under 10 år. Infektionen ger symtom (blåsor och feber) några dagar efter att barnet blivit smittat och läker i de allra flesta fall ut av sig själv inom en vecka.
Höstblåsor sprids som en vanlig förkylning via avföring vid dåligt handhygien och via saliv och slemhinnekontkat. Hos både barn och vuxna är höstblåsor i regel en ofarlig och snäll infektion.
Barn kan få ont och vägra äta och dricka
De blåsor som uppstår i svalg och hals kan ibland göra väldigt ont och därför kan små barn ibland vägra äta och dricka. Man klarar sig utan mat utan några dagar, men det är viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska, och gärna vätska med socker i. Mot smärtan kan man ge smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol och ibuprofen.
Små barn kan inte prata och kan ha svårt att förmedla vad de känner. Därför är det extra viktigt att vara uppmärksam på barnet och se vad som fungerar och inte fungerar. Ibland kan det vara så att en nappflaska kommer åt smärtande blåsor i munnen. Då är det bättra att prova att ge vätskan i en vanlig mugg istället.
Tips på mat och dryck vid smärtande blåsor
Om barnet är sjukt och matvägrar är mat och dryck i flytande form bättre än fast föda. Vid smärtande blåsor och sår i munnen fungerar kall dryck och glass bäst. Till exempel isglass och saft. Äter barnet dåligt eller inte alls, är saft att föredra framför vatten, då barnet behöver få i sig energi genom vätskan.
Undvik mat och dryck som är:
- Salt
- Sur
- Stark
- Het/varm
Höstblåsor ibland förväxlas med andra sjukdomar
Ibland kan det vara svårt att som förälder se skillnad på höstblåsor och andra liknande sjukdomar som framförallt vattkoppor och munherpes.
Herpes (munblåsor)
Om blåsorna endast sitter inuti munnen, om tandköttet är väldigt svullet och rött och om barnet har feber och har väldigt ont i munnen kan orsaken vara herpes.
Vattkoppor
Har man vattkoppor kan utslagen ibland likna de utslag som uppstår vid höstblåsor. För att vara säker på vad man drabbats av kan man titta i hårbotten efter utslag. Sitter utslagen även i hårbotten beror de antagligen på vattkoppor.
Kan man lämna sitt barn på förskolan med höstblåsor?
Barn på förskola, skola eller annan barnomsorg kan fortsätta vara där så länge barnet orkar vara med i barngruppen och delta i de vanliga aktiviteterna. Höstblåsor sprids lätt till hela gruppen utan att alla får symtom, och att låta sitt barn vara hemma brukar inte förhindra smitta.
När ska man söka sjukvård?
Riktigt små barn drabbas sällan av höstblåsor, men ett barn under 3 månader som får feber, oavsett om det har blåsor eller inte, ska komma in till barnakuten för bedömning.
Man bör också söka vård om man själv eller sitt barn drabbas av blåsor och sår i munnen och samtidigt får hög feber.
Ibland, men endast i extremfall kan man också behöva söka vård om barnet har svårt att få i sig näring. Då kan barnet istället behöva sondmatas tills blåsorna försvunnit eller gör mindre ont.
Får barnet hög feber, ont i nacken, huvudvärk, blir ljus eller ljudkänslig och mår illa eller kräks ska man också söka vård på barnakuten då detta kan vara ett tecken på hjärnhinneinflammation. Hjärnhinneinflammation är en jätte ovanlig komplikation till höstblåsor, men förekommer i sällsynta fall. Just den typen av hjärnhinneinflammation är dock relativt mild och brukar ofta läka ut, utan att lämna några men.
Kommentarer