Höstblåsor ger lätt feber upp till 39 grader och utslag som sedan blir till blåsor. Blåsorna sitter främst i munnen, på tunga, gom, kinder och svalg, men kan även bildas runt munnen, på fötter, händer och rumpa.
(Ett nytt fönster öppnas)
Höstblåsor brukar vara lätt att känna igen
Smittas man av höstblåsor brukar man den första dagen eller de första två dagarna känna sig allmänt sjuk och drabbas av lätt feber med 38-39 grader. Man kan även känna sig illamående, bli allmänt trött och få minskad aptit. Spädbarn och lite yngre barn kan upplevas extra irriterade under sjukdomsperioden.
Efter den första eller andra dagen brukar röda punktliknande utslag uppstå på kroppen. Var utslagen sitter är olika men främst uppstår de inuti munnen på kinder, tunga, läppar och gom. Framförallt baktill i svalget brukar man kunna se små blåsor och fläckar. Utslagen kan ockå uppstå runt mun och näsa, på händer, fötter, på rumpan och runt könet. Hos de allra flesta kliar utslagen inte särskilt medan en del kan få mycket klåda.
Efter en kort tid utvecklas utslagen till blåsor och därefter till små sår. Blåsorna är sällan kvar länge och de allra flesta är symtomfria inom 7-10 dagar.
Typiska symtom på höstblåsor
- Feber med 38-39 grader och allmän sjukdomskänsla.
- Utlslag och blåsor i och runt munnen, men även på händer, fötter, rumpa och runt könet.
- Ovillighet att äta hos små barn på grund av smärtande blåsor i mun och hals.
- I sällsynta fall kan även naglar på händer och tår ramla av, för att sedan växa ut igen.
Feber
Det är vanligt att man får feber en kort tid när man har höstblåsor. Ofta är febern på 38-39 grader och helt ofarlig. Har man symtom med blåsor eller utslag och samtidigt får hög feber ska man kontakta sjukvården för att undersöka om det beror på något annat, mer allvarligt.
Utslag och blåsor i mun, tunga och svalj
Utslagen och blåsorna som uppstår i munnen kan ibland vara mycket besvärande, främst hos små barn. Smärtan av blåsorna kan göra att barnet inte vill äta eller dricka och därför inte får i sig tillräckligt med näring och vätska. Mot smärtor när man äter brukar receptfria smärtstillande läkemdel fungera och det kan hjälpa att äta och dricka sådant som är kallt, till exempel kylda dricker och glass.
Utslag och blåsor på stjärt, händer, fötter och runt munnen
Utslagen och blåsorna på övriga kroppen kan orsaka problem när de sitter på handflatorna, på fotsulorna eller på rumpan. Då kan det göra ont att sitta, hålla tag i saker eller att gå. Som tur är brukar man bli bättre redan inom några dagar.
Nagelavlossning kan förekomma
Även nagelavlossning kan förekomma hos personer som drabbas av höstblåsor. Det är både naglarna på händerna och tånaglarna som kan lossna. Nagelavlossningen är helt ofarlig och är inte särskilt vanligt. Naglarna växer alltid tillbaka igen.
Hjärnhinneinflammation är ovanligt
I sällsynta fall kan virusinfektionen vid höstblåsor ge ett allvarligare förlopp med bland annat hjärnhinneinflammation. I de allra flesta fall är dock höstblåsor en helt ofarlig och vanligt förekommande sjukdom.
Kommentarer