Allmänt om höstblåsor

Höstblåsor är en barnsjukdom som är allra vanligast hos barn under tio år. Sjukdomen ger feber och blåsor i munnen, men ibland också runt munnen, på händer, fötter, och stjärt.

(Ett nytt fönster öppnas)

Vad är höstblåsor?

Höstblåsor kallas ibland även hand- fot- och munsjuka och är en virusinfektion där blåsor i munnen och feber är vanligt. Trots namnet har hand- fot- och munsjuka ingenting att göra med mul- och klövsjukan hos djur. Höstblåsor är en väldigt smittsam men lindrig sjukdom som går över av sig själv.



Vilka får höstblåsor?

Det är främst barn på förskolan och barn i årskurs 1-3 i skolan som drabbas av höstblåsor. Dessutom drabbas även personal på skola- och förskola oftare än andra. Även föräldrar och personer som har hand om barn under tio års ålder har högre risk att drabbas.

Är man gravid och får höstblåsor är det i normala fall ingen fara med barnet. Är man orolig kan man prata med sin barnmorska. Man kan också amma som vanligt om man har höstblåsor. Däremot kan en bebis vara mindre villig att amma om den har höstblåsor med smärtande munblåsor.

Så smittar höstblåsor

Höstblåsor är väldigt smittsamt och sprids vid närkontakt, framförallt via händerna. Viruset kan ockå spridas via avföring, till exempel vid blöjbyte. Sjukdomen sprids oftast på skolor och förskolor hos barn under tio år och kan ske i utbrott med några års mellanrum. Det är främst under senommaren och hösten som den största spridningen sker. Därav namnet, höstblåsor.

Har man blivit smittad tar det tre till sju dagar för symtomen att bryta ut.

Det är under de första dagarna av sjukdomen som man smittar allra mest. När man som vuxen känner sig okej att arbeta eller när ens barn orkar gå tillbaka till förskolan kan man återgå till sina vanliga rutiner igen.

Att låta sitt barn stanna hemma från skola eller förskola brukar inte förhindra att smittan sprids. Dessutom är det långt ifrån alla som får symtom. Barn som mår tillräckligt bra för att vara i en barngrupp och delta i de vanliga aktiviteterna behöver inte stanna hemma.

Blåsor i munnen och feber är vanligt

Drabbas man av höstblåsor är det vanligaste tecknet 38-39 gradig feber och blåsor i munnen.

Vanliga symtom vid höstblåsor är:

  • Blåsor i munnen, på kindernas insida, på läpparna, i gommen och på tungan.
  • Små sår allt eftersom blåsorna går sönder.
  • Feber med 38-39 grader.
  • Ibland även blåsor runt munnen, på händerna, fötterna eller på stjärten.

I mer sällsynta fall kan även naglarna förändras eller till och med trilla av hos små barn som haft en virusinfektion med höstblåsor, medans andra inte får några symtom alls.

Höstblåsor kan ibland likna likna vattkoppor. För att urskilja sjukdomarna åt kan man titta i hårbotten – finns det prickar även i hårbotten är det vattkoppor.

Hur behandlas höstblåsor?

Det krävs ingen särskild behandling mot höstblåsor, utan infektionen går över av sig själv, ofta inom en vecka. Mot febern går det att använda febernedsättande läkemedel och mot smärtan i mun och andra delar av kroppen fungerar vanliga receptfria smärtstillande läkemedel.

Mot smärta när man äter och har blåsor i munnen

För att undvika smärta när du eller ditt barn äter kan man försöka med kall dryck, glass och kräm. Det brukar inte göra lika ont som annan hård eller varm mat. Undvik salt och sur mat eller dryck.

Inget vaccin men sjukdomen ger motståndskraft

Det finns inget vaccin mot höstblåsor, men har man någong gång haft höstblåsor får kroppen motståndskraft mot viruset och man brukar inte drabbas igen. Har man oturen och drabbas fler gånger brukar symptomen bli lindrigare för varje gång.

Behöver man söka vård?

Enligt vårdguiden behöver man inte söka vård för höstblåsor. Däremot bör man söka vård om man drabbas av blåsor och sår på eller i munnen och samtidigt får hög feber.



Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Barnakuten, 1177, Folkhälsomyndigheten

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *