Frågor & svar om höstblåsor

Här svarar vi på vanligt förekommande frågor om höstblåsor. Bland annat om huruvida höstblåsor är farligt eller inte, vilka andra sjukdomar som liknar höstblåsor och om man kan drabbas flera gånger.

(Ett nytt fönster öppnas)

Barn sticker ut tungan hos läkaren

Är höstblåsor farligt?
Nej, höstblåsor är i regel en ofarlig och lindrig sjukdom. I extremt sällsynta fall kan dock sjukdomen orsaka hjärnhinneinflammation som kan utgöra en risk för den drabbade.Får man alltid blåsor av höstblåsor?
Nej, symtomen vid höstblåsor är olika från person till person. Vissa får inga symtom alls eller endast en lätt förkylning, medans andra kan bli rejält sjuka och få blåsor på flera ställen på kroppen.

Finns det vaccin mot höstblåsor?
Det finns vaccin mot höstblåsor som just nu håller på att utvecklas. Vaccinet är dock nytt och har inte testats tillräckligt för att kunna användas på patienter.

Hur lång tid tar det att bli sjuk?
Från det att man blivit smittad till det att man upplever symtom tar det ungefär tre till sju dagar.

Vad ska man göra när man blir sjuk?
Sjukdomen är inte anmälningspliktig och fungerar som en vanlig förkylning. Blir man sjuk behöver man inte göra något särskilt utan endast vänta ut sjukdomen tills man blir frisk, som vid vilken annan förkylning som helst.

Hur vet jag att jag fått höstblåsor?
Diagnosen höstblåsor brukar endast ställas utifrån de typiska symtomen som feber och mun- och kroppsblåsor, även om det är möjligt att ta ett virusprov för att se exakt vad man drabbats av.

Hur smittar höstblåsor?
Sjukdomen sprids genom virus (enterovirus) som utsöndras i näsa och svalg, men även via avföringen. Det betyder att närkontakt eller blöjbyte är en vanlig spridningsväg.

Har hand-, fot och munsjuka någonting att göra med mul- och klövsjuka?
Nej, sjukdomarna har ingenting att göra med varandra. Därför används i första hand namnet höstblåsor och inte hand, fot och munsjuka för att beskriva sjukdomen.

Mina naglar lossnade efter jag var sjuk. Är detta normalt och kommer dom bli som vanligt igen?
Att få nagelavlossning när infektionen är över är ganska ovanligt men händer ibland. Både tå- och fingernaglar kan lossna men de växer ut och blir som naglarna var innan.

Varför heter det höstblåsor?
Namnet Höstblåsor kommer från att sjukdomen oftast sprids i utbrott under sensommaren och hösten.

Vilka smittas?
Det är framförallt barn under tio år som smittas av höstblåsor. Även vuxna kan drabbas, men upplever ofta att symtomen blir mildare.

Har jag drabbats av vattkoppor eller höstblåsor?
För att e skillnad på vattkoppor och höstblåsor kan man leta efter utslag i hårbotten. Sitter utslagen även i hårbotten har man förmodligen vattkoppor.

Har jag herpes eller är det höstblåsor?
Ibland kan det vara svårt att se skillnad på en herpesinfektion och höstblåsor. Det man kan titta efter är om tandköttet i munnen är ilsket rött, som är ett tecken på herpes. Man kan också undersöka hur utslagen ser ut och jämföra med andra bilder på höstblåsor och herpesutslag.

Mitt barn/bebis vägrar äta, vad ska jag göra?
Det är inte ovanligt att små barn och bebisar vägrar äta vid en höstblåseinfektion. Detta beror på att båsorna i munnen, i halsen, på tungan och vid läpparna gör ont när de äter eller dricker. Man kan försöka ge barnet kall mat och dryck, som till exempel saft och isglass. Man kan också försöka byta ut nappflaskan mot en mugg om det är så att flaskan kommer åt och skaver mot blåsorna i munnen. Tänk på att det är viktigt att små barn får i sig tillräckligt med vätska.

Kan man få höstblåsor flera gånger?
Efter varje virusinfektion blir kroppens immunförsvar starkare mot just den typen av virus, så att få höstblåsor flera gånger är ovanligt, men det förekommer. De flesta får höstblåsor endast en gång, och bli därefter immun.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177, CDG.gov, Barnakuten

Kommentarer

  1. Jag är vuxen o fick nåt som en läkare (via app) trodde var höstblåsor. Mådde väldigt dåligt med feber o ett dygn senare blommar utslag upp på händer fötter o även nån på rumpan. De kliade o sen gjorde väldigt ont … Riktigt jobbigt. Mitt lilla barn fick ett par utslag på fötterna efter ytterligare tre dygn men verkade må bra i övrigt.

    BVC tyckte barnets utslag var typiskt höstblåsor men hade aldrig sett nåt liknande på en vuxen när de såg mina händer vilket gjorde att de blev lite mystiskt ändå . Det var väldigt stort utbrott på mig med mkt besvär.

    Nu tre veckor senare verkar det poppa upp utslag likt mina på ytterligare en vuxen i vår umgängeskrets men som sagt långt efteråt .. denne fick oxå feberfrossa nåt dygn innan. Låter så mystiskt alltihopa .. kan de va nåt annat ändå ???

    1. Fick hög feber i tisdags, under onsdagen blev jag öm i skinnet på händer och fötter. Började bli flammigt röd. På torsdagsmorgonen hade jag små blåsor som under dagen växte till större. Mina händer ser helt groteska ut och det känns som om jag går på lego när jag behöver gå. febern har lagt sig något men jag har stora besvär med mina händer och fötter. Vad som också är konstigt är att om jag kliar mig på en annan kroppsdel med händerna så dyker det upp blåsor där också. Hoppas att det är höstblåsor och att det snart går över!

      1. Jag och sonen har drabbats av höstblåsor. Började också med hög feber och övergick i blåsor på händer, fötter och i svalg. Fruktansvärt smärtsamt för mig och som tur var inte lika ont för sonen. Varken Ipren eller Alvedon hjälper. Endast kyla lindrar. Hur länge gör det ont? Blir galen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *